• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

JANUAR 2021

08.01.2021

Srečno Novo leto 2021

znak TD Mislinja

Mislinja, 1.1.2021 TD Mislinja

FEBRUAR 2021

08.02.2021

Virtualni PUSTNI KARNEVAL

znak TD Mislinja

Mislinja, 8.2.2021 TD Mislinja

MAJ 2021

12.05.2021

Obvestilo o sodelovanju TD pri projektu »Vaško jedro Šentilj«

TURISTIČNO DRUŠTVO MISLINJA

Obvestilo o sodelovanju TD pri projektu »Vaško jedro Šentilj «

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je dne, 15.3.2021, izdala Odločbo o pravici do sredstev, ki potrjuje sofinanciranje projekta »Vaško jedro Šentilj«, katerega nosilec je Občina Mislinja. Turistično društvo Mislinja je eden izmed partnerjev v tem projektu. Podrobnosti o projektu prilagamo pod dopis, lahko pa ga najdete tudi na spletni strani občine Mislinja.

Ureditev vaškega jedra Šentilj bo poleg navedenega namena ter ciljev zastavljenih v projektu, pripomogel tudi k oživitvi nekdanjega središča dogajanja v Mislinji. Mnogim krajanom bo obudilo spomine na mladost, ko so kot otroci tja zahajali v šolo, kino in malo starejši okrepčali v kar dveh znanih gostiščih. Vaška jedra so bila večinoma poleg cerkve, ki tam stoji tudi danes in je glavna cerkev v naši občini - sv. Ilj. Spominov je veliko in morda jih krajani privlečemo na plano ob uradni otvoritvi.

Podrobnosti o samem projektu si lahko preberete na spodnji povezavi:
Projekt »Vaško jedro Šentilj « - mislinja.si

TD Mislinja
Petra Sušec

Mislinja, 8.2.2021 TD Mislinja

Zelena mandala za biotsko raznovrstnost Slovenije

Gozdna pohorska mandala tik pod Roglo.

Prijavljamo gozdno pohorsko mandalo, ki smo jih ustvarili TD v občini Mislinja. Spodaj je kratek opis in prilepljene slike. V mailu pa pošiljamo še posebej fotografije kot je zahtevano. Mandala je sestavljena je iz pohorskega lesa, kamna, smrekovih storžev in vej na skritem kotičku naše občine.

Gozdno mandalo smo ustvarili na skritem kotičku pohorskega gozda nad Mislinjo, tik pod Roglo. Pot do nje vodi skozi Mislinjski jarek vse do Komisije. Jarek ali graben, kot ga imenujemo, je najdaljša pohorska globača dolga 10 km. Na tem področju je teklo življenje Mislinjčanov nekoč. V glavnem so se ukvarjali z gozdarstvom in ogljarstvom. Mandala je postavljena sredi gozda na Komisiji, od koder se peš poti nadaljujejo proti Rogli, Lovrenškim jezerom ali pa v drugo smer proti Črnemu vrhu. Pripravili smo jo člani TD Mislinja ob Lukovem slapu, ki je še nerazkrit biser našega kraja. Potok ob katerem je postavljena mandala so domačini imenovali Košičev graben, uradnega imena pa ni zapisanega. Področje, kjer teče potok, se je imenovalo Lukovo in iz tega je izvira ime Lukov slap, ki je borih nekaj metrov navzdol od postavljene mandale. Ta naša gozdna postavitev združuje energijo vode, zraka, kamna in omogoča obiskovalcu uživanje v gozdni kopeli. Zato smo jo naredili tako, da se lahko uporabi tudi za krajši počitek, kjer se lahko sprostimo, prepustimo naravi in ustavimo čas z uživanjem ob ptičjem petju ter tišini.

 

Več fotografij kotička in ustvarjanje mandale same. ... VEČ

Zelena mandala za biotsko raznovrstnost Slovenije

Travniška mandala na hribu kmetije Cesnik

Naša druga mandala je travniška in je narejena na hribu kmetije Cesnik, ki leži nad tunelom, kjer je sedaj urejena kolesarska turistična pot imenovana Štrekna. Nekoč je bila tu železnica, ki je povezovala Mislinjo z Velenjem in Slovenj Gradcem. Na tem mestu se je več kot 60 let za 1. maj kuril kres, ki se je videl daleč po dolini. Nasproti tega brega stoji cerkev sv. Lenarta, ki se prvič omenja leta 1476, ko so jo požgali Turki. Pravijo, da se kapljice vode (dežja), ki padejo na mesto pri cerkvi razdelijo na naši dve reki, ki sta tudi v simbolu promocije našega kraja, Mislinjo in Pako. Paka se izliva naprej v Savinjo, ki se steče v Savo. Reka Mislinja se pridruži Meži, ki se izlije v Dravo. Ta se steka v Donavo, kamor priteče tudi Sava in deljeni kapljici vode pri cerkvi sv. Lenarta se pri Beogradu zopet združita v eno. Zelena mandala je oblikovana s košnjo v obliki osmerolistnega cveta, simbola občine Mislinja, ki simbolizira zemljo. Ponazarja pomlad, čas cvetenja, rodovitnost narave?

 

31.05.2021

Napovednik dogodkov v letu 2021

Napovednik dogodkov v letu 2021



  • 4.6.2021 – po Zoisovi poti za vsakogar
  • 18.6.2021 – kratek pohod okrog treh cerkva Sv. Ahac, sv. Ilj in sv. Lenart
  • 25.6.2021 – sodelovanje pri občinskemu prazniku (skoki v Mislinji)
  • 24.7.2021 – prireditev »Tako smo nekoč to počeli« na Komisiji
  • Avgust – Košnja pohorskih planj na star način (na Rogli, predvidoma 8.8.2021)
  • Avgust – kulinarični večer
  • 26.9.2021 – prireditev Pozdrav jeseni

Pridržujemo si pravico do sprememb terminov dogovdkov

31.05.2021

Vabilo na ogled Zoisove poti

Vabimo vas, da se nam v petek, 4.6.2021, ob 17:00 uri pridružite na kratkem pohodu po Zoisovi poti. Dobimo se v Zoisovem parku. Najprej si bomo ogledali Zoisov vrt, Blažev studenec, železniški tir, nato šli naprej proti Zilčevem rovu, mimo Robnikove kovačije in se ob povratku ustavili pri Tisnikarjevi hiši. Ogled bo voden s kratkim zgodovinskim opisom in s pridihom dobre volje. Pot ni naporna in upamo, da se nam pridružite v čim večjem številu. V primeru slabega vremena, se podamo na pot kar z dežniki.

Prijazen pozdrav,
TD Mislinja

JUNIJ 2021

07.06.2021

Voden ogled Zoisove poti

V petek, 4.6.2021, smo se ob 17:00 uri zbrali v Zoisovem parku in začeli z ogledom celotne poti s kratko predstavitvijo zgodovine. Majhna skupina devetnajstih vedoželjnežev smo se podali na pot. Nekaj udeležencev je zaključilo pot malo prej, ostali pa smo pot zaključili pri Tisnikarjevi hiši. Po uvodu v parku smo si ogledali vrt in vodnjak ter nadaljevali do Blaževega studenca, kjer smo se že malo okrepčali, saj je bilo zelo vroče. Nadaljevali smo pot in si ob cesti pri kovačnici ogledali napravo za ukrivljanje tirov, ki je v Sloveniji redek primerek. S previdnostjo ne rečemo, da je edini. Naslednji postanek je bil pri Robnikovi domačiji, kjer smo samo od zunaj pogledali kovačnico, ki nekako sameva in čaka, da ji Mislinjčani poklonimo več pozornosti, oskrbe in promocije. Pot smo popestrili pri Zilčevem rovu z ogledom notranjosti rova. Rude nismo kopali, smo se pa na svetlo vrnili malo mokri in umazani. Naredili smo kratek postanek in se ob povratku spotoma ustavili pri Tisnikarjevi hiši, kjer nam je g. Drago pričaral zabaven zaključek pohoda s pripovedovanjem številnih prigod in pripetljajev, ki jih je doživel s slikarjem Jožetom Tisnikarjem. Napolnjeni s smehom in energijo smo zaključili ogled.

V TD smo na pobudo članov pripravili ta pohod in pripravljamo naslednjega z ogledom treh cerkva v Mislinji. Upamo na vsaj enako številčno udeležbo.

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

Voden ogled Zoisove poti v sliki

11.06.2021

Vabilo na poučno pot okrog treh cerkva

Vabimo vas, da se nam v petek, 18.6.2021, ob 18:00 uri pridružite na kratki poučni poti okrog Mislinje. Pot bi pričeli pri cerkvi svetega Lenarta, kjer bi se udeleženci zbrali. Nadaljevali bi po kolesarski poti do cerkve sv. Ahaca in naprej do sv. Ilja. Pot bi potem zaokrožili po učni gozdni poti naprej za šolo in se na dogovorjeni točki potem tudi razkropili naprej proti domu. Ob vsaki točki bi vam povedali nekaj zgodovinskih zanimivosti, da obogatimo naše znanje in da znamo tudi sami predstaviti obiskovalcem Mislinje kakšno zanimivost. Krožna pot ni naporna in je primerna za vsakogar. V primeru slabega vremena, se vseeno podamo na pot s potrebno opremo. Prijazen pozdrav, TD Mislinja

Prijazen pozdrav, TD Mislinja

V petek, 18.6.2021, smo se ob 18:00 uri dobili pri cerkvi sv. Lenarta. Ko smo se zbirali nam je gospa Minka, ki je najbližja soseda, pripravila prijazno dobrodošlico in se ji tudi zahvaljujemo za to lepo presenečenje. S podatki o zgodovini cerkve sv. Lenarta in o samem svetniku, nam je postregla Jerica, ki je premierno naredila prvo predstavitev pred skupino vedoželjnežev. Cerkev smo si imeli možnost pogledati tudi od znotraj. V njej je nekaj udeležencev tudi zapelo. Nekateri so jo videli prvič .... VEČ

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

Galerija slik: Pot okrog treh cerkva

V soboto, 19. junija 2021, smo se članice Turističnega društva Mislinje (Majda, Jerica, Ema in Petra) udeležile prireditve »Veselov poletje« v Velenju. Občino Mislinjo smo zastopale z našo ponudbo na eni izmed 25. stojnic. Poleg naše ponudbe in predstavitev aktivnosti, ki jih izvajamo v občini, smo spoznale tudi ostala društva in njihovo ponudbo. Že skoraj v navadi nam je, da smo na stojnicah sosedi s TD Šmarje pri Jelšah. Tudi letos so nam »prišparali plac« poleg njih. Kar nekaj obiskovalcev se je zanimalo o našem kraju in spraševali kaj vse pri nas počnemo. Ker manjka nočitvenih kapacitet, se radi pošalimo, da smo v Mislinji turizem prilagodili podnebju. Pri nas vemo, da je temperatura pogosteje nižja od tistih v krajih, ki so vključeni v RTZ Saška, zato se zagovarjamo, da smo se iz tega razloga osredotočili bolj na rekreacijski turizem (kolesarstvo, pohodništvo, ostali športi), ki nas ogreje in prežene mraz. ... VEČ

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

Galerija: Veselo poletje

29.06.2021

Zelena ideja

Dragi prijatelji okolja

 

Ker želimo v TD Mislinja delovati ekološko in prispevati k ohranitvi narave, vas vabimo, da se nam pridružite pri zbiranju predlogov „Zelena ideja“. Želeli bi vas spodbuditi, da skupaj naredimo nekaj za okolje.

Na naših prireditvah, srečanjih, izletih, ogledih, sejmih... bi radi postali čim bolj okolju prijazni.

Zelena ideja - objava

JULIJ 2021

Vabilo na prireditev »Tako smo delali nekoč«

V soboto, 24.7.2021, ob 14:00 uri vas želimo v družbi TD Mislinja na naši prvi prireditvi »Tako smo delali nekoč«. Potekala bo v naravi, natančneje ob Lukovem slapu na Komisiji. Do tja so postavljeni smerokazi iz Mislinjskega jarka. Od tam (kjer stoji gozdarska koča) greste približno 10 minut peš naprej v smeri Rogle do Lukovega slapa. Pot bo označena in je primerna za vsakogar.
Ob krajšem kulturnem programu boste lahko videli kako smo prali v času pred pralnimi stroji, kako smo »špreglali«, izvedeli za kakšen recept iz časa, ko so bili na Komisiji še stalni prebivalci in kako je zadonela pesem ob opravljanju vsakodnevnih opravil.

Ob sami prireditvi bomo poskrbeli, da boste pridobili nazaj potrošeno energijo, ki vam jo bo vzela nekajminutna hoja do slapa. Ob koncu kulturnega programa pa se bomo vsi ustavili ob gozdarski koči, kjer vam bomo ponudili »Mislinjski pisker« in poskrbeli za zabavno popoldne.
Ker se obnašamo okolju prijazno vas pozivamo, da s seboj prinesete tudi kakšen svoj pribor, kozarec, skledo. Seveda pa bomo na to pripravljeni tudi v društvu.

Želimo si, da vas pride čim več, da prinesete s seboj obilo dobre volje, da nam pomagate ustvariti veselo družbo, da se z nami igrate, da skupaj zapojemo in se do solz nasmejimo. Povabi s seboj družino, prijatelja, znanca, soseda in ustvarimo veselo popoldne in morda tudi večer.

Prijazen pozdrav,
TD Mislinja

20.07.2021

Prireditev “Tako smo delali nekoč” pri Lukovem slapu je prestavljena

Prestavitev datuma prireditev »Tako smo delali nekoč«

Sporočamo vam, da je zaradi nedeljskega deževja cesta na Komisijo neprevozna, na določenih delih pa zaradi spodkopavanja vode tudi nevarna. V tem tednu sanacija ceste ne bo urejena.
Zaradi tega prestavljamo prireditev »Tako smo delali nekoč« na 7.8.2021, ob isti uri.
Žal smo primorani zaradi višje sile prireditev prestaviti in vas vabimo, da se srečamo pri Lukovem slapu v avgustu. Poslali bomo novo vabilo.

Prijazen pozdrav,
TD Mislinja

V soboto, 7.8.2021, ob 14:00 uri vas želimo v družbi TD Mislinja na naši prvi prireditvi Tako smo delali nekoč. Potekala bo v naravi, natančneje ob Lukovem slapu na Komisiji. Do tja so postavljeni smerokazi iz Mislinjskega jarka. Od tam (kjer stoji gozdarska koča) greste približno 10 minut peš naprej v smeri Rogle do Lukovega slapa. Pot bo označena in je primerna za vsakogar

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

VABILO na prireditev: TAKO SMO DELALI NEKOČ

SEPTEMBER 2021

22.09.2021

POZDRAV JESENI 2021

VABILO

Tudi letos korona ne popušča in prireditve, kot je bila včasih na kmetiji FOLTAN, žal ne bo! Bomo pa organizirali razstavo pridelkov pred Lopan centrom v Mislinji. Vabimo kmetije in vrtičkarje, da pripravijo manjše aranžmaje z letošjimi pridelki in jih prinesejo v četrtek po 17. uri pred Lopan center. Tudi čim več različnih buč bomo veseli, saj so buče vedno atraktivne! Za napise bomo poskrbeli v Turističnem društvu Mislinja. Pridelki in aranžmaji bodo na razstavi v predverju TUŠ-a in pred njim v petek in soboto 24.in 25.9. 2021. Svoje predelke lahko pospravite v soboto po 18 uri. Hvala za vašo dobro voljo in pripravljenost da občanom občine Mislinja kljub omejitvam popestrite jesenski vikend.

Veseli bomo vašega sodelovanja!

 

Turistično društvo Mislinja

30.09.2021

Izlet v Sevnico

21.8.2021 smo TD Mislinja izpeljali izlet za naše člane. Pot nas je vodila najprej do Sevnice, kjer nam je turistični vodič najprej pokazal sam center mesta in povedal na kratko zgodovino, nato smo lahko pokukali v trgovino Lisca in okusili slavno Melanijino torto. Po tem zapravljivem delu pa smo si pogledali na železniški postaji maketo železnice, ki je eden izmed glavnih prometnih povezav v tem delu in prisluhnili opisu železničarske zgodovine v kraju. Naslednja postaja je bila ogled parka Srce Save s kamnitimi skulpturami, kjer smo se energetsko napolnjeni odpravili na grad Sevnica. Tam so nam predvajali kratek film o zgodovini gradu in si ga tudi pogledali. Pot smo nadaljevali do Turistične kmetije Grobelnik. Tam nas je že čakalo kosilo in tudi degustacija vin. Po okrepčanju pa smo izlet zaključili v Najgerjevi repnici na Bizeljskem. Izlet je bil kot vedno vesel in s seboj smo odnesli veliko novega in seveda mnogo lepih spominov.

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

Izlet v Sevnico

30.09.2021

Razstava jesenskih pridelkov


V petek in soboto 24. in 25.9.2021, smo pripravili razstavo buč ter jesenskih aranžmajev, ki so jih naredili posamezniki in okoliške kmetije. Marsikdo si je razstavo prišel ogledati pred center Lopan. Člani TD Mislinja smo bili prisotni in na voljo za kakšna vprašanja. Imeli smo kar 21 razstavljalcev. Samo slike lahko prikažejo domišljijo pri oblikovanju jesenskih aranžmajev ter čarobne barve jeseni. Vidite jih lahko na FB in na spletni strani društva.

Prijazen turistični pozdrav,
TD Mislinja

OKTOBER 2021

20.10.2021

Podelitev nagrad za prostovoljce v turističnih društvih in zvezah

Novička

Turistična zveza Slovenije je tudi letos pripravila razpis za najzaslužnejše prostovoljce v društvih. V letošnjem letu smo s strani TD Mislinja predlagali tudi svojega prostovoljca društva, in sicer gospo Štefko Gros, ki je več let prispevala društvu in nam pomaga tudi dandanes. Vedno je pripravljena delati in nuditi svojo podporo pri naših prireditvah. Še enkrat se zahvaljujemo za njen doprinos in upamo, da bomo njene pomoči deležni tudi še naprej.
Priznanje TZ je prejelo 52 prostovoljk in prostovoljcev iz turističnih društev in zvez iz vse Slovenije. Podelitev priznanj je bila 14.10.2021, v Postojni, kjer je TZ Slovenije v okviru »Dnevov slovenskega turizma« zaključila srečanje predstavnikov turističnih društev in zvez.
Prostovoljci so prejeli nagrado. Upajmo, da jih bo tudi v prihodnje tako veliko število in istočasno bi pohvalila tudi vse druge aktivne člane, ki pomagajo v društvu.

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

Slika

 

NOVEMBER 2021

02.11.2021

Bučni strahovi

Mladinski odbor TD Mislinja je ustvarjal čarovniško vzdušje. Violeta in Patricija sta se resno lotili dela in ustvarili nekaj bučnih strahov, ki sta nam jih posredovali.

Prav tako pa z izdelovanjem strašne bučne simfonije ni zaostajal malo starejši član TD Mislinja Jože Založnik, ki je pred domačo hišo naredil kar celo razstavo večdnevnega ustvarjanja izrezovanja jesenskih buč Nastali so prav očarljivi in strašljivi bučni strahovi. Ustvarjalnost naših članov bi radi podelili tudi z vami. Naslednje leto pa bomo brez covida to veselje in prikaz izdelkov naredili tudi z vami, občani Mislinje.

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

Ime galerije

DECEMBER 2021

13.12.2021

Božično-novoletno okraševanje

Društva, posamezniki, družine, občinarji, podjetniki, vabimo vas, da nam pomagate okrasiti nekaj dreves in pričarati božično-novoletno vzdušje. Okraševanje bomo imeli v soboto, 18.12.2021, od 9:00 ure naprej pred Lopan centrom. Okraski naj bodo vremensko odporni in narejeni čisto po vaši domišljiji. Lahko so leseni, stekleni, papirni, iz naravnih materialov, kar vam domišljija nariše itd. Odločite se popestriti zimsko veselje in privabiti božično vzdušje v naš kraj. Člani TD Mislinja pa bomo pomagali in vas spodbujali.

Vabljeni.

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

 

20.12.2021

Okrašen prostor pred Lopan centrom

Pozdrav

V soboto, 18.12.2021, smo pred Lopan centrom v Mislinji okrasili nekaj dreves in popestrili deželo Dedka Mraza. V prilogi so slike, kjer smo TD Mislinja in mladinski odbor TD Mislinja, gasilsko društvo Mislinja, folklorna skupina Majsterski, vrtec (smrečki so okrasili že dan prej), občina Mislinja ter gospa Majda Škrinjar pripravili božično novoletno vzdušje z okraski. Vse to si lahko ogledate v decembru pred centrom in morda dodate še kakšen izviren okrasek na postavljena drevesa. 

Naslednje leto se nam pa pridružite še ostali.

 

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

Božično-novoletna okrasitev