• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

MAJ 2003

01.05.2003

Tradicionalni pustni karneval 2003

Turistično društvo Mislinja tudi letos organizira tradicionalni pustni karneval. Prireditev bo v soboto, dne 1.3.2003 s pričetkom ob 14.uri pred vrtcem v Mislinji. Od tam bo povorka krenila po lokalni cesti proti Slomškovemu domu v Šentilju, kjer bo zaključek in pustovanje.



NOVEMBER 2003

25.11.2003

POZDRAV JESENI





Jubilejno leto Turističnega društva Mislinja je bogato s prireditvami. Ena izmed tistih, ki je že pritegnila radovednost številnih obiskovalcev od blizu in daleč, je Pozdrav jeseni. Letošnja lepa septembrska nedelja je na Foltanovo kmetijo privabila precej ljudi. Napasli so si oči ob razstavljenih pridelkih na kozolcu, saj je bilo res kaj videti. Preden je komisija ocenila naj pridelke, pa so si lahko ogledali še bogato ponudbo zelišč, ki jih je prikazovala domačinka Fanika Jeromel.

25.11.2003


Z domačo ponudbo hrane in pijače je za prisotne poskrbela Foltanova družina, pa tudi ?šank? Turističnega društva je vabil k pijači in hrani. Z navdušenjem so zbrani na Pozdravu jeseni zaploskali vsem, ki so dobili priznanja za lepo urejene ib vabljive domačije in kmetije. Da je razpoloženje še naraslo, je pred razglasitvijo naj pridelkov poskrbel ansambel Koroški jeklarji. Ni manjkalo niti nagrajenega streljanja z zračno puško, niti jahanja.


Z organizacijo se je domače turistično društvo ponovno izkazalo. Posebej pa se velja zahvaliti še prijateljem iz Turističnega društva Središče ob Dravi, ki nikoli ne pozabijo presenetiti in obogatiti prireditev, ki postajajo prav zato še privlačnejše.



sl. ) Utrinki s prireditve "Pozdrav jeseni"
sl. ) Stojnica je bila polna diščečih in zdravilnih zelišč
28.11.2003

GOBARJI

Da gobarji dobro vedo, da gobe rastejo po dežju, so dokazali tudi prvo oktobrsko soboto. Kljub temu, da je lilo kot za stavo, se jih je na četrtem Gobarskem srečanju pri Miklavžu zbralo toliko, da so se jurčki poskrili, golobice pa so pozelenele?

DECEMBER 2003

01.12.2003

FOLKLORNA SKUPINA MAJSTERSKI



Slike: Skupina Majsterski povsod poskrbi za dobro voljo, Ličkanje koruze na Grilovi kmetiji v Mali Mislinji

O uspešni folklorni skupini Majsterski čivkajo že pticena veji. Zakaj torej ne bi kanček pohvale zanesenjakom iz Male Mislinje razlili še po listih občinskega glasila. Res ni "mačji kašelj" v dobrem letu in pol spraviti od streho petindvajset uspešnih nastopov in povrhu še pripraviti Nedeljsko folklorno popoldne. Pa so veseljaki dolgo razmišljali, če je njihova namera prava. Iz kolebanj, plesati ali ne, jih je v pravo smer dregnil Jože Sovič in kot sekcija Turističnega društva Mislinja so se prvič predstavili na 6. kmečkih igrah ob občinskem prazniku.

Plesalci so se prvih uspešnih korakov učili pod vodstvom priznane voditeljice in dobre poznavalke folklornega plesa, pravega bisera avtohtone slovenske kulture, Anice Meh. Občudovala je vnemo in prizadevnost deklet in fantov s prelepega kotička zaselkov mislinjske občine ter jih popeljala do prvih nastopov. Ker je čas tudi njen gospodar, je poskrbela za naslednico in z mlado Andrejo Polc se ?veseli pavri? vzpenjajo vse višje in višje. Le preimenovali so se v folklorno skupino Majsterski, saj so znali skupaj prebroditi tudi takšne ovire, kot sta bili prezgodnji smrti harmonikašev Stanka Krenkerja in Slavka Merzdovnika. Vedo, da bo ob vzdevku, ki so ga posneli s Stankove kočije, spomin nanju najgloblje vklesan z ustvarjalnostjo. S prizorčki iz zakladnice slovenske plesne kulture, ki navdušujejo staro in mlado in jih nikoli ni preveč. Slogo z desk in odrov so znali preseliti tudi v kmečka opravila, zato v Mali Mislinji dobre volje in nasmeha nikoli ne zmanjka.

01.12.2003


Pod takti harmonikaša Jana Skarlovnika in klarinetista Jake Slatineka so 14. septembra zaplesali in navdušili tudi pred prepolno dvorano Kulturnega doma v Šentilju. Privabili so še folklorno skupino Valdek, ansambla Ptujskih pet in Bratov Slatinek, ter pevce Miklavževe družine in Okteta Mislinja. Ker kulturni kruh nikoli ni preveč bel, so želeli iz prostovoljno odštetih denarcev kupiti nove plesne čevlje, ki jih plesalci še kako rabijo. Pa so bili odmerjeni vendarle prenizko in morali so se odločiti še za en korak. Pod okriljem Turističnega društva so tretjo oktobrsko soboto namenili obujanju še enega prijetnega kmečkega opravila ? ličkanja. Na Grilovi kmetiji, prijetni in gostoljubni turistični točki, kje drugje kot v Mali Mislinji, je bila dobra volja gorkejša od mraza, če pa je z ličkanjem v blagajno priplavalo dovolj potrebnega "cvenka" pa sam Bog ve ?