• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

Pohodništvo po Pohorju

Velik del grebena Pohorja od Velike Kope do Lovrenških jezer in vso pogorje na južni strani sodi v občino Mislinja. Po grebenu Pohorja poteka Slovenska planinska pot.  Za tiste, ki ne zmorete več ur hoje, pa si želite hoditi po čudovitih travnih preprogah našega Pohorja, svetujemo, da se zapeljete z avtom do Grmovškovega doma ali Partizanke in se nato sprehodite po razglednem grebenu od Kop do Črnega vrha ali celo do Ribniškega jezera. Poleg čudovitih razgledov boste poleti uživali v zobanju borovnic in brusnic, v jeseni pa v čudovitih barvah travnikov in v nabiranju gob. Lahko pa se z Rogle napotite k biseru narave, k Lovrenškim jezerom. Med nizkim borovjem boste odkrivali skrivnostna jezerca z lokvanji ter edinstveno floro in favno, ki je obširno opisana na informativnih tablah. Pot lahko nadaljujete po markacijah na čudovite jase in si privoščite blagodejen počitek ob opazovanju razgledov, trav, ptičev in drugih živali, ki vas bodo verjetno obiskale, če boste »tiho kot miška«.

 

Na Slovensko planinsko pot se lahko, z željo spoznati nove poti ali obnoviti spomin na stare poti, podamo po treh markiranih poteh iz Mislinjske doline v naši občini (poti so vrisane na http://www.geopedia.si/#T184_x515915.537_y147070.249_s12_b4.). Poti so posebej primerne v vročih mesecih leta, ko senca smrekovih gozdov pohodnike prijetno hladi.

  • Mislinja - Rogla je planinska pot, ki se začenja v centru Mislinje in se začne vzpenjati pod cerkvijo sv. Lenarta. Pot je manj zahtevna in traja 4 ure, saj vodi čez Tolsti vrh. Po njej se rahlo vzpenjamo po pretežno gozdni poti z 598 mnm do 1517 mnm visoke Rogle. Pot lahko nadaljujemo po Slovenski planinski poti do slikovitih Lovrenških jezer, ki so na višini 1520 mnm.
  • Mislinja - Črni vrh je markirana planinska pot, ki se začne v centru Mislinje in v začetku poteka po cesti mimo trgovskega centra. Do Črnega vrha potrebujemo 2,5 ure zmerne hoje, da se z 598 mnm povzpnemo po zanimivih gozdnih poteh in jasah do najvišjega vrha Pohorja – Črnega vrha, na 1544 metrov. Z vrha se lahko napotimo po razglednem grebenu proti zahodu mimo Grmovškovega doma na drugi najvišji vrh Pohorja, na Veliko Kopo. Lahko pa se obrnemo proti vzhodu in gremo do Ribniške koče, čez razgledni Jezerski vrh do mirnega Ribniškega jezera. Pot lahko nadaljujemo do čarobnih Lovrenških jezer in turističnega centra Rogle.
  • Dovže - Grmovškov dom - Velika Kopa je pot, ki vodi naravnost iz doline po dovžanski ravnini, bogati z rimskimi najdbami, do Grmovškovega doma in od tam na drugi najvišji vrh Pohorja, Veliko Kopo na 1541 mnm. Hoje do Črnega vrha je za 3 ure po zanimivih, pretežno smrekovih gozdovih mimo osamljenih kmetij. Pol ure pa potrebujemo do Grmovškovega doma, vendar priporočamo, da si vzamete več časa za čudovite razglede. Nato lahko pot nadaljujemo po Slovenski planinski poti proti Kremžarjevemu vrhu ali na drugo stran proti Črnemu vrhu in Rogli, lahko pa se vrnemo na izhodišče.