• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

Tisnikarjeva domačija

ROJSTNA HIŠA SLIKARJA JOŽETA TISNIKARJA V MISLINJI

V času, ko je zamiralo železarstvo v Mislinjskem jarku in je posesti kupil veleposestnik Perger, je v nekdanjih stavbah, kjer so bile fužine, uredil bivalne prostore za svoje delavce. V eni izmed teh stavb, v nekdanji spodnji Fužini, so živele štiri družine. Ena izmed teh je bila tudi družina Tisnikar s sedmimi otroki, med katerimi je bil slikar Jože Tisnikar najstarejši. Kljub temu, da je umetnik kasneje živel in deloval v Slovenj Gradcu, je bila njegova povezanost z Mislinjo in njegovo družino ves čas zelo tesna.

Stavba je dobro ohranjena in grajena v značilni arhitekturi. Na »lopi« v pritličju so še ohranjena vrata krušnih peči, s katerimi so se družine ogrevale. Hiša ni podkletena in ima zanimiv glavni vhod s stopniščem. V bližini stoji tudi zelo zanimiva kašča, zidana iz kamna. Ob 15. obletnici smrti je Kulturno društvo Jože Tisnikar odkrilo obeležje na  Tisnikarjevi rojstni hiši.

Zelo so veseli, če hišo obiščejo gostje. Prijazno predstavijo umetnike, ki trenutno razstavljajo, in povedo veliko lepega in zanimivega o našem slikarju.

Vsako leto organizirajo mednarodno slikarsko kolonijo, kjer sodeluje najmanj 12 domačih in tujih umetnikov. Konec oktobra pa posvetijo otvoritev razstave Tisnikarju v spomin. Do sedaj so jim podarili vsa umetniška dela in tako pridobili znatno zbirko kvalitetnih del. V hiši se odvijajo različne vsebine: kolonije, razni tematski večeri, likovne delavnice, delavnice raku tehnike, predvajanje filma o Tisnikarju, sestanki društva in podobno.

Več informacij je na spletni stran tisnikar.si. Ogledi so možni po predhodni najavi na telefon: 041 978 549.

Do rojstne hiše Tisnikarja vodi cesta, ki se odcepi v Mislinji v smer Mislinjskega jarka. Ob poti so vidne skakalnice ter Zoisov park. Do hiše so slabi trije kilometri.